Nincs olyan, hogy bukás, csak folyamatban lévő siker – Szekeres Viktor – a Gloster story Cégépítők

Nincs olyan, hogy bukás, csak folyamatban lévő siker – Szekeres Viktor – a Gloster story

május 17, 2023

„Nagyon megváltoztak a tőzsdére lépési körülmények 2020 óta. Mi egy olyan időszakban csatlakoztunk, amikor pénzbőség volt. Jelenleg a kockázatmentes befektetéseknek annyira magas a kamata, hogy nehéz a pénzpiacot rávenni arra, hogy kockázatos hazai KKV-kba fektessenek be” – osztotta meg velünk a tapasztalatait Szekeres Viktor, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. alapító tulajdonosa. A cég egy teljesen átlagos magyar KKV-nak indult, ami mára már sokak számára példaként és referenciaként szolgál. Hogyan sikerült tőzsdére vinni a céget? Miért döntöttek úgy, hogy a felvásárlást választják, mint növekedési stratégiát? Mi változott az évek alatt és hova tovább? A személyes tapasztalatok mellett ezekről is beszélgettünk.

„A tőzsdei sztorinak a kipolírozása, leegyszerűsítése arra a szintre, hogy a nagymamám is megértse egy 30 másodperces telefonhívás alapján, az legalább akkora munka, mint az adminisztráció. Mégis sokan elhanyagolják, pedig ez a legfontosabb része a felkészülésnek” – vélekedik Szekeres Viktor, aki számos cégnek segített szintet lépni. Olyannyira, hogy a tőzsde egy díjjal is kitüntette az edukációs tevékenységéért. Úgy véli, merni kell – akár külsős segítséggel – egy nagyságrenddel nagyobbnak lenni. A menedzsment tudás hiányát viszont nem lehet szakmai tudással pótolni. A legtöbb vezetőnek át kellene lépnie a saját korlátját és másra bízni a cége operatív vezetését. Viktor szerint vezetőként egy ponton túl fontosabb a mentorálással foglalkozni és olyan működési modellt kialakítani, ami szigorúan tiltja a mikromenedzselést.

„A hazai kisvállalkozók többsége egyáltalán nincs lelkileg berendezkedve arra, hogy valaha nagy legyen. Ha elbeszélgetsz velük őszintén, akkor kiderül, hogy a legtöbbnek nem is céljuk” – mindenki a fiának szeretné átadni a cégét. Még az is, akinek nincsen fia. Viktor szerint érdemes ezeket a korlátokat felülvizsgálni, átlépni és a növekedést megcélozni már az induláskor is. Néhány hónapnál nem szabad tovább húzni az időt. Első pillanattól a nyereségességre kell törekedni és nagyvállalati működésben gondolkodni. Hosszú távon ez a hozzáállás sokszorosan megtérül.

Az epizód során választ kaphatsz olyan kérdésekre, mint például:

  • Hogyan sikerült magyar kisvállalkozásként tőzsdei sikereket elérni?
  • Milyen fontos mérföldkövek voltak a cég életében?
  • Mennyire jellemző a magyar KKV-vezetőkre a rugalmasság?
  • Nehézséget jelentett-e cégvezetőként átadni másnak a stafétát?
  • Miért döntöttek a tőzsdére lépés mellett?
  • Hogyan zajlanak az akvizíciók és miért ezt a növekedési utat választották?
  • Milyen egy jó cégvezető?
  • Mi befolyásolja leginkább egy cég értékét?
  • Mire figyeljen az, aki a cége eladásában gondolkodik?
  • Mivel jár az, ha valaki tőzsdére lép? Mennyire komplex a folyamat?
  • Hová szeretne tovább fejlődni a Gloster a következő években?
  • Mit tanácsol Szekeres Viktor a növekedni szándékozó cégeknek?

Hallgasd a Cégépítőket a kedvenc platformodon:

Spotify: kattints ide
Apple Podcast: kattints ide
SoundCloud: kattints ide
Google Podcast: kattints ide
Youtube: kattints ide

Nagyvállalati működés egy KKV-nál? A MiniCRM-mel akár ez is lehetséges. Kattints a linkre az EXTRA tartalmakért!


A Cégépítők podcast felvétele a MiniCRM megbízásából történik, melyben a Brocasterz Podcast Stúdió a partnerünk. Az adások menedzsmentjét a Brocasterz Podcast Ügynökség csapata végzi.

Tagged:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük